23 Aralık 2015 Çarşamba

Bilim insanları ilk kez, zekayla ilişkilendirilebilecek beyin ağları keşfetti



Bilim insanları, insan zekasıyla ilişkilendirilebilecek gen kümelerini tanımlayabilmeyi ilk kez başardılar.

M1 ve M3 diye bilinen bu iki gen kümesinin; hafıza, dikkat, işleme hızı ve anlamlandırma gibi kavramsal fonksiyonlarımızın üzerinde etkisi olduğu düşünülüyor.

M1 ve M3 gen kümelerini tanımlayan araştırmacılar daha da ileriye giderek; kümelerin çalışma düzeninin bazı anahtarların kontrolunun altında olduğunu söylüyorlar. Eğer hipotezler doğruysa bu anahtarlar bilim insanları tarafından elbette bulunacak ve belki de ileride genetik zekamızı değiştirebilecek hatta artırabileğiz.

"Genetiğin insan zekası üzerinde büyük bir rol oynadığını hali hazırda biliyorduk ancak bunların hangi genler olduklarını belirleyememiştik. İşte bu araştırma insan zekasını etkileyen bazı genleri ve bu genlerin birbirleriyle nasıl etkileştiklerine ışık tutuyor" Bu sözler Imperial College London'da görev yapan nörolog Michael Johnson'a ait.

Araştırmacılar bu keşfe, epilepsi tedavisi için hastanelere başvuran hastaların beyinlerini inceleyerek ulaştılar. Hastaların beyinlerindeki binlerce geni analiz eden araştırmacılar sonuçları; IQ testi yaptırmış sağlıklı bireyler ve nörolojik bozukluk veya zihinsel engeli olan bireyler olmak üzere iki gruba ayırdılar.

Sonuçlar karşılaştırıldığında, sağlıklı bireylerin zekasını etkileyen bazı genlerin de eğer mutasyona uğrarlarsa önemli nörolojik problemlere yol açabilecekleri keşfedildi.

"Zeka benzeri bazı özellikler, bir futbol takımı gibi pozisyonlara ayrılmış ve birbirleriyle etkileşimli çalışan büyük gen gruplarınca yönetiliyor." Johnson araştırmanın sonuçlarından bu şekilde bahsediyor ve devam ediyor:"İnsan beynindeki; kavramsal yetilerimizi etkileyen, yeni hatıralar oluşturan ve kompleks durumlarla, bilgilerle karşılaşıldığında verilecek kararları belirleyen bu genleri tanımlarken bilgisayar analizleri kullandık ve tanımlanan genlerin epilepsi, zihinsel engellilik gibi problemlere yol açan genlerle örtüştüğünü fark ettik."

Nature Neuroscience'da yayımlanan bu araştırma henüz başlangıç aşamalarında. Ancak yayıncılar araştırmalarının önemli sonuçlar doğuracağına inanıyorlar. Ve bu sonuçların yalnızca hastalık tedavisinde değil zekagücümüzü değiştirme konusunda da kullanılabileceğini düşünüyorlar. Ancak yine de Michael Johnson, uzun bir yolun henüz yalnızca ilk adımını attıklarını belirtiyor.

Kim bilir belki bir gün tüm insanlar birer dahi birer Einstein olabilirler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top