15 Ocak 2016 Cuma

Uzay aracı Juno, güneş enerjisi kullanan en uzak cisim oldu


NASA'nın New Frontiers programı kapsamında 2011 yılında fırlattığı Juno uzay aracı, güneş enerjisiyle çalışan en uzak cisim olma rekorunu kırdı. 4 Temmuz 2016'da dev gezegen Jüpiter'e varacak olan Juno, geçtiğimiz çarşamba günü Türkiye saatiyle 19.00'da Güneş'ten tam 793 milyon kilometre uzaklığa ulaştı ve rekoru ele geçirdi. Bir önceki rekor 792 milyon kilometre uzaklık ile Avrupa Uzay Ajansı'nın aracı olan Rosetta'ya aitti.

Jupiter'in Güneş'e, Dünya'dan beş kat uzak olduğunu ve Jupiter'e ulaşan ışığın da 25 kat zayıf olduğunu söyleyen NASA proje yöneticisi Rick Nybakken; Juno'nun bu şartlar düşünülerek dizayn edildiğini ve Jüpiter'e ulaştığında dahi Güneş enerjisinin yeterli olacağını sözlerine ekledi.

Juno zayıf ışığı en iyi şekilde değerlendirmek için çok geniş panellerle donatılmış. 9 metre uzunluğunda olan panellerin her biri tam 18,698 enerji hücresi içeriyor. Jüpiter'e vardığında 500 wattlık enerji üretecek olan bu paneller, dünya'da ise tam 14.000 watt enerji üretme kapasitesine sahip.



832 Milyon kilometrede zirve uzaklığına ulaşacak olan Juno, Jüpiter'in etrafında tur atmaya başlayacak ve gezegenin kökeni, yapısı, atmosferi ve manyetosferi hakkında bilgiler edinmeye çalışacak.

"Asıl heyecan o zaman başlıyor" Scott Bolton sözlerine şöyle devam ediyor:"Bu rekorları bir sebep için kırıyoruz; Güneş Sisteminin en büyük dünyasını daha iyi anlamak istiyoruz. Böylece nereden gelmiş olabileceğimizi de daha iyi öğrenebiliriz."

Juno'nun dev gezegene varmasına artık sadece aylar kaldı. Bakalım bu 5 yıllık yorucu yolculuğun ardından bizlere neler gösterecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top