Milyonlarca yıl önce gerçekleşen küçük bir biyolojik hata, var olmamızın nedeni olabilir. eLIFE üzerinden geçtiğimiz hafta yayımlanan makaleye göre 600 milyon yıl önce gerçekleşen çok küçük bir mutasyon, tek hücrelilerden çok hücreli canlılara geçişi sağladı.
Makaleyi yayımlayan bilim adamları, yeni buluşun yalnızca evrimin kritik bir bölümünü açıklamakla kalmadığını; aynı zamanda kanser hücrelerinin takım halinde çalışmayı bırakıp tek hücreli canlılar gibi hareket etmeye başlamalarının nedenlerine de ışık tuttuğunu söylüyorlar.
Buluşun gruptaki herkesi şaşırttığını söyleyen biyokimyacı Ken Prohada sözlerine şöyle devam etti:"Grubumuzdaki herhangi birisine tek bir mutasyonun her şeyden sorumlu olabileceği aklınıza gelmiş miydi diye soracak olursanız, böylesine bir şeyin mümkün gözükmediğini söylerler"
Mutasyon
DNA, vücudumuzdaki tüm canlılık faaliyetlerinden sorumlu protein moleküllerinin yapıtaşıdır. Mutasyonlar ise bir hücrenin bölündüğü sırada DNA'da meydana gelen genetik değişiklere denir. Mutasyonların büyük çoğunluğu ölümcül olsalar da, zaman zaman farklı şekillerde çalışabilen hücreler de ortaya çıkarabilirler.
Bu durum için konuşacak olursak; milyonlarca yıl önce gerçekleşen bir mutasyon tek hücreli canlıların birbirleriyle çalışmalarına olanak sağlayıp çok hücreli yaşamın tohumlarını attı.
Yeni protein fonksiyonlarının evrimi için çok küçük sayılarda mutasyonların yeterli olabileğini gösteren bir çalışma yayımladıklarını söyleyen Ken Prohada, bu durum için yalnızca tek bir mutasyonun yeterli olduğunu sözlerine ekledi.
Çok hücrelilerin kökeni
Mutasyonun keşfi için Prehoda ve arkadaşları Choanoflagellates ismi verilen süngerimsi mikroskobik canlıları kullandılar. Bu küçük süngerimsi canlılar kamçıları aracılığıyla hareket edebiliyor ve hem grup halinde hem de tek başlarına yaşayabiliyorlar. Aynı zamanda Choanoflagellates'ler, hayvanların tek hücrelilerle olan en yakın akrabaları olarak da biliniyorlar.
Araştırmacılar kökensel protein yapılandırma tekniğini kullanarak hangi genetik değişikliğin bu canlıların çok hücreli yaşamları için kritik olan proteinin evrimine neden olabileceğini takip ettiler.
Sonuç olarak, 600 milyon yıl önce gerçekleşen genetik bir mutasyonun canlının bir kamçı oluşturmasını sağladığını ve bu yolla diğer hücrelerle bir koloni oluşturabildiklerini buldular. Bu küçük mutasyonun tüm çok hücreli canlılığın kökeni olduğunu savunan araştırmacılar, aynı zamanda diğer hayvanlarda da aynı mutasyon türüne rastlanabileceğini yazdılar.
The Washington Post'un yaptığı habere göre, yalnızca bir mutasyonun çok hücreliliğe geçişin tek sebebi olması mümkün değil. Ancak yine de onsuz var olmayabilirdik.
0 yorum:
Yorum Gönder