3 Ocak 2016 Pazar

Yeni yıl hedeflerinize bilimsel destek!



Öncelikle herkese mutlu yıllar! Sanırım çoğumuz yeni yıla yeni umutlarla, yeni planlarla ve yeni hedeflerle giriyoruz. Peki bu hedeflerimizi nasıl gerçekleştirebiliriz? İrade gücümüze mi güvenmeliyiz? yoksa farklı yollar mı izlemeleyiz? Ünlü psikolog Richard Wiseman cevaplıyor.

Wiseman bu konuya açıklık getirmek için bazı anketler yapmış. Tam 3000 kişinin yeni yıla girerken aldıkları kararların başarısını takip etmiş ve bu insanların yalnızca yüzde 12'sinin isteklerine ulaşabildiğini görmüş. Wiseman daha sonra yüzde 12'lik kesimin neleri farklı yaptığını incelemiş, ve onların deneyimlerine dayanarak bu işin püf noktalarından oluşan bir liste hazırlamış.

Listeye geçmeden önce şu konuda anlaşalım; yapılacak ilk şey irade gücümüze güvenmeyi bırakmak. Wiseman yaptığı araştırmalardan, yalnızca irade gücüne güvenmenin hiçbir zaman kilo verememek, egzersiz yapamamak veya yabancı dil öğrenememek gibi sonuçların başlıca sebebi olduğunu ortaya çıkarmış.

Peki ne yapmalıyız? Wiseman'ın 2013 yılında kendi blogunda da açıkladığı gibi; hedeflerinizi küçük ve yönetilebilir seçmeli, başarılarınızı not almalı, isteklerinizi çevrenizdekilere de anlatmalı ve hepsinden önemlisi; olası bir yenilgi için kendinizi hırpalamamalısınız. İşte listenin tamamı:

1) Mümkünse yalnızca tek bir hedef koyun. Aynı anda birçok şeyi değiştirmek çok daha zordur.

2) Hedeflerinizi şimdiden düşünmeye başlayın, üzerinde kafa yorun.

3) Geçmiş başarısızlıklarınızı unutun, yalnızca önünüzdeki hedefe odaklanın

4) Kalabalığın peşinden gitmeyin, klasik hedefler koymayın. Gerçekten istediğiniz şeylere odaklanın.

5) Hedefinizi küçük adımlara ayırın, tüm adımlarınıza belirgin bir zaman sınırı koyun.

6) Hedeflerinizi ailenize ve arkadaşlarınıza da anlatın. Bu hem onlardan destek almanızı sağlayacak hem de başarısızlık korkunuzu artıracak

7) Hedeflerinizi gerçekleştirdiğinizde hayatınızda nelerin değişeceğini düşünün ve bunlardan oluşan bir liste hazırlayın.

8) Tamamladığınız tüm adımların ardından kendinize birer hediye verin. Bu hem motivasyonunuzu artıracak hem de bir şeyler başarabilmiş olma duygusunu hissettirecektir.

9) Günlük tutmak, notlar almak, grafikler hazırlamak gibi konsantrasyonunuzu artıracak şeyler yapın.

10) Eski alışkanlıklarınıza zaman zaman geri dönebileceğinizi unutmayın. Bundan dolayı kendinizi hırpalamayın ve kesinlikle pes etmeyin. Sadece küçük bir gecikme yaşadığınızı düşünün.


0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top