17 Ocak 2016 Pazar

CANLI - SpaceX'in yüzen gemiye roket indirme girişimini izleyin - Bu gece 20.42'de



Geçtiğimiz hafta haberini yaptığımız SpaceX'in yeni roket indirme girişimi için geri sayım başladı. NASA'nın Jason-3 isimli uydusunu yörüngeye bırakmasının ardından dünyaya geri dönüş yapacak olan yeni Falcon 9, bu sefer de denizde yüzen bir gemiye iniş yapmaya çalışacak.

NASA ve SpaceX tarafından canlı yayınlanacak olan kalkış anı, bugün TSİ 20.42'de gerçekleşecek. Görevin önceliği tabiki Jason-3 uydusunu yörüngeye yerleştirmek olacak. Kalkış anından yaklaşık 3 dakika sonra SpaceX'in roketi uzay aracından ayrılacak ve Dünya'ya, Pasifik Okyanus'unda yüzmekte olan uzaktan kontrollü gemiye iniş yapmaya çalışacak. Bu sırada Jason-3'ün iticileri uyduyu 1350 kilometre yüksekliğe kadar taşıyor olacak.

Falcon 9'un  kalkış ve iniş planını açıklayan grafik


Roketin denize inmesinin asıl sebebi, SpaceX'in tekrar sert bir alana iniş yapmak için ABD Federal Havacılık Kurumu'ndan (FAA) henüz izin alamamış olması. Asıl sebep bu olsa da şirket bu durumdan çok da rahatsız görünmüyor.

Yörüngenin dışına çıkmayan bir roket için sert zemine iniş yapmak oldukça uygun; ancak Dünya yörüngesinin dışına çıkacak olan roketlerin daha fazla ivmeye sahip olmaları nedeniyle denize iniş yapmaları çok daha güvenli. Her ne kadar bugünkü görev yörünge dışında olmasa da SpaceX ve Elon Musk'ın gelecek planları çok daha büyük. Denize yapılacak olan bir iniş aynı zamanda daha az yakıt kullanımına da sebep oluyor.

Falcon 9'un iniş yapacağı drone gemi

SpaceX geçtiğimiz ay Falcon 9 roketine dikey iniş yaptırarak tarih yazmıştı. Bakalım şirket bugün ikinci bir tarih yazabilecek mi? NASA'nın canlı yayını bu akşam TSİ 18.00'de başlayacak. Kalkış anı içinse 20.42'yi beklemeniz gerekiyor. Yayını aşağıdaki Ustream ve Youtube pencerelerinden izleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top