8 Ocak 2016 Cuma

Dünya nüfusunun yarısı yalnızca %1'lik kara parçası üzerinde yaşıyor



Yukarıdaki harita NASA'nın nüfus dağılım verileri kullanılarak data uzmanı Max Galka tarafından hazırlandı. Harita dünya üzerindeki 7.3 milyar insanın yarısının toplam kara parçasının yalnızca %1'i üzerinde yaşadığını gösteriyor.

Her biri 4.8x4.8 kilometrekarelik kare olmak üzere 28 milyon birimden oluşan haritada; sarı birimler 8.000 ve üzeri kişi sayısına sahip bölgeleri gösteriyor. Her bir birimin 14 kilometrekarelik alanı temsil ettiği düşünülürse sarı birimlerle belirtilen tüm bölgelerin nüfus yoğunluğu 900'un üzerinde.

Siyah birimler ise tam tersini belirtiyor. Siyah birim başına düşen kişi sayısı 8.000'in altında, nüfüs yoğunluğu ise 900'den düşük.

Genel anlamda harita dünya nüfusunu tam olarak ikiye bölüyor. Yarısı sarı bölgelerde diğer yarısı ise siyah bölgelerde yaşıyor.

Sarı bölgelerin büyük çoğunluğu Çin, Hindistan ve Bengladeş'te yer alıyor. Onların hemen altında 140 milyon nüfusa sahip Endonezya'nın Java Adası göze çarpıyor. 37 milyon kişi sayısıyla Tokyo da haritada dikkat çeken bölgelerden birisi.

Nüfus yoğunluğu en yüksek birim ise Kahire'de yer alıyor. Kahire'deki tek bir birim yani yalnızca 14 kilometrekalik alan 1 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor.

Haritada Türkiye'yi temsil eden tek sarı bölge ise tahmin edebileceğiniz üzere İstanbul.



0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top