8 Ocak 2016 Cuma

Galaktik "geğirme": Kara delikler yalnızca yok etmiyorlar



Bilim adamları 26 milyon ışık yılı uzaklıktaki dev kara delikte ortaya çıkan güçlü bir patlamanın kanıtlarını buldular. NGC 5195 isimli küçük bir galakside yer alan dev kara delik, türünün dünyaya en yakın olanı.

NASA'ya ait Chandra Gözlemevi'ni kullanan araştırmacılar patlamaları iki kıvılcımdan oluşan X-Ray ışıması halinde gözlemlediler. Kıvılcımların, kara deliğin galaksiye materyal boşaltısı sırasında oluşan iki büyük patlamayı temsil ettiği düşünüldü. X ışınlarının hemen dışında ise görece soğuk hidrojen gazı belirlendi. Bu gazın, diğer x ışını yayan sıcak gazlar dolayısıyla dışarıya doğru itildiği düşünülüyor.

"Ters Tepki" denilen bu olay sonucu dışarıya verilen gazın; yeterli materyali toplayınca ileride yeni yıldızların oluşumunu tetikleyeceğine inanılıyor. Araştırmacılardan biri olan Marie Machecek de bu olay hakkında şöyle konuştu:"Ters tepkinin galaksilerin çok fazla büyümesine mani olduğunu düşünüyoruz. Ancak aynı zamanda yeni yıldızların oluşumundan da sorumlu olabilirler. Bu kara deliklerin yalnızca yok etmediklerini, aynı zamanda da üretebildiklerini gösteriyor."



Ancak yine de bu üretim potansiyelinin arkasındaki gücü toparlaması oldukça zor. Araştırmacılar bu olayın oluşumu için yaklaşık 3 ila 6 milyon yıl arası bir zaman diliminin geçmesi gerektiğini belirttiler.

"Astronomlar genelde kara delikleri yıldızları, gazları hatta ışığı yemeleriyle anarlar. Görünüşe bakılırsa kara delikler de yemeklerinin ardından geğirebiliyorlar." Patlamayla ilgili olarak bu şekilde konuşan University of Texas öğretim görevlisi Eric Schlegel sözlerine şöyle devam etti: "Yaptığımız gözlemin önemi büyük. Çünkü bu olay evrenin erken evrelerinde sıklıkla gerçekleşiyor ve evrenin başkalaşımında önemli roller oynuyordu."

Gözlemler, geçtiğimiz hafta American Astronomical Society(Amerikan Astronomi Örgüt)'ü toplantısında paylaşılmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top