25 Ocak 2016 Pazartesi

Hubble, Samanyolu'nun en parlak yıldızları'nı görüntüledi



Hubble Uzay Teleskobu, geçtiğimiz günlerde, Samanyolu'nun elmas vari parlayan yıldızlarına ait muhteşem bir fotoğraf gönderdi.

Fotoğraf; Trumpler 14 isimli, 8 bin ışık yılı uzaklıktaki Carina Nebula'sında yer alan bir yıldız kümesine ait. Yalnızca 500 bin yıl yaşında olan yıldız kümesi, oldukça genç olması sebebiyle Samanyolu'nun en büyük ve en parlak yıldızlarına ev sahipliği yapıyor.

En parlak ışıklar ise, HD 93129Aa isimli dev bir yıldızdan geliyor. Avrupa Uzay Ajansı yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre HD 93129Aa, Güneş'ten tam 80 kat daha büyük ve 2.5 milyon kat daha parlak. Dev yıldızın yüzey sıcaklığı ise yaklaşık 50.000 derece, yani Güneş'ten 10 kat daha sıcak bir yüzeye sahip.

Fotoğraftaki mavi-beyaz yıldızlar, hidrojen yakıtlarını çok hızlı bir şekilde tüketiyorlar ve yalnızca birkaç milyon yıl içerisinde bir süpernova olarak patlayacaklar. Patlayan bu yıldızlar aynı zamanda yeni ve genç yıldızların oluşmasına da ortam hazırlayacaklar.

1990 yılında yörüngeye yerleştirilen Hubble Uzay Teleskobu, bazı aksaklıklar sebebiyle ancak 1993'de görevine başlayabilmişti. O günlerden bu yana bizleri büyülemeye devam eden dev teleskobun varisi James Webb ise 2018 yılında fırlatılacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top