12 Ocak 2016 Salı

NASA, New Frontiers programına Titan ve Enceladus'u da ekledi



NASA'nın bir milyar bütçeli gezegen keşif programı New Frontiers'ın dördüncü durağı için belirlenen aday sayısı altıya çıktı.

Güneş sisteminin keşfini amaçlayan New Frontiers programı, ilk kez 2003 yılında NASA tarafından duyurulmuştu. Düşük bütçeyle çok şey yapmayı amaçlayan programın durakları, yerel ve uluslararası bilim adamlarının katıldığı yarışmayla belirleniyor. 2006 yılında fırlatılan New Horizons ve 2011'de fırlatılan Juno olmak üzere iki projenin hali hazırda sürdürüldüğü New Frontiers'ın gelecek görevi ise önümüzdeki Eylül ayında fırlatılacak olan OSIRIS-REx olacak.

SpaceNews'in haberine bakılırsa; şimdiye dek oldukça verimli geçen projenin dördüncü görevi için de hazırlıklar başlamış durumda. NASA son olarak bilim adamlarından, Titan ve Enceladus projesini de öneri listelerine eklemelerini istedi. Diğer olasıklar ise Venüs, Satürn, uzak astreoitler, kuyruklu yıldız hatta Ay'a yapılacak olan ziyaretleri içeriyor.

Titan ve Enceladus'un her ikisinin de büyük okyanuslarla kaplı olduğu ve sıvı halde su içerdiği düşünülüyor. Yapılan son gözlemler Enceladus'daki okyanusların yüzeye oldukça yakın olduğunu onayladı. Satürn'ün bir diğer uydusu olan Titan'da ise okyanuslar yüzeyin biraz daha altında kalıyor.

Önümüzdeki Temmuz ayında NASA'nın New Frontiers programı hakkında daha geniş bilgilendirmeler yapması bekleniyor. Dördüncü durağın neresi olacağı ise 2017 yılında yapılacak olan yarışmayla belirlenecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top