13 Ocak 2016 Çarşamba

Samanyolu'nun en hızlı yıldızları!



University of Wyoming araştırmacıları, Samanyolu Galaksisinin en hızlı hareket eden yıldızlarından yaklaşık 100 tanesini bulmayı başardılar. Astronomlar bu buluş için, yıldızların hareket ederlerken arkalarında bıraktıkları şok dalgalarını kullandılar. Kavisli bir şekilde görünen dalgalar bir geminin denizde yüzerken arkasında bıraktığı su izlerine benziyor.

Dalgalar, Wyoming Kızılötesi Gözlemevi'ne ek olarak NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobunun ve WISE'ın(Geniş Açılı Kızılötesi Araştırma Kaşifi) dataları kullanılarak ortaya çıkarıldı.


Yıldızların her biri en az 80.000 km/s hızla hareket ediyor, kazandıkları dev momentumları ise diğer gök cisimlerine; onların çekim güçleri, komşu yıldızın süpernovada patlaması gibi durumlara borçlular.

Keşfedilen dalgaların özellikleri, ait olduğu yıldızın hızına ve boyutuna göre değişiyor. Yıldız boyutunun oluşan dalga üzerindeki etkisini dev yıldız Zeta Ophiuchi(aşağıdaki görüntü) örneği üzerinden anlatan araştırmacılar; güneşin de benzer dalgalar oluşturup oluşturmadığının henüz netlik kazanmadığını belirtiyorlar. Zeta Ophiuchi, dünyaya 366 ışık yılı uzaklıkta bulunan; Güneş'in 20 katı büyüklüğünde ve saniyede 24 kilometre hızla hareket eden dev bir yıldız.

böylesine büyük cisimlerin 80.000 km/s hızla hareket ediyor olmalarının muhteşem bir şey olduğunu belirten araştırmacı  Chip Kobulnicky, kızılötesi yolla bulunabilen bu dalgaların yeni bir çalışma alanı olduğunun altını çizdi.







0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top