14 Ocak 2016 Perşembe

NASA'dan "Gezegen Koruma Ofisi"



Bilim kurgu filmlerindeki kıyamet senaryolarından birisi başımıza gelir de dev bir asteroit dünya üzerindeki yaşamı tehdit ederse ne olur?

Bu kıyamet senaryosunun önüne geçmek amacıyla NASA, kurulacak olan yeni bir büronun duyurusunu yaptı. The Planetary Defence Coordination Office(Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi) ismi verilen yeni büro, dünyaya yakın asteroitlerin takibine yardım edecek ve olası bir tehlike için stratejik çözüm yolları düşünecek.

"Asteroit takibi, tespiti ve gezegen koruma sistemleri NASA'nın ve partnerlerinin çok ciddiye aldığı bir durum" NASA yetkilisi John Grunsfeld şöyle devam ediyor:"Şu an için herhangi bir tehdit olmasa da geçtiğimiz ekim ayında gerçekleşen Asteroit geçişi ve Chelyabinsk meteor patlaması(aşağıdaki video) bize durumun ciddiyetini tekrar hatırlattı."



Astronomlar  Dünya'ya yakın cisimleri ilk kez 1988'de tespit etmeye başladıklarında, 13,500'den fazla DYC bulunmuştu. Çok büyük çoğunluğu herhangi bir tehdit oluşturmayan bu DYC topluluğuna her yıl ortalama 1500 asteroit daha katılıyor. Asteroitlerin %90'ından fazlası 1 kilometreden daha uzun olsalar da şu an için NASA'nın odak noktası 140 metre civarındaki DYC'lere kaymış durumda. NASA artan bütçeyle beraber, 2020'ye kadar bu küçük ama tehlikeli DYC'lerin en az %90'ını tespit etmek istiyor.

Tabiki NASA tüm bunları zaten yapıyordu. Yeni ofis sadece olası bir asteroit tehdidinde kimin yetkili olacağının kararını vermiş oldu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top