22 Ocak 2016 Cuma

Blue Origin, bu hafta sonunda yeni bir "tekrar kullanılabilir" roket fırlatabilir



SpaceX'in son zamanlardaki başarısı gündemi oldukça meşgul etti. Ancak unutmamak gerekir ki Amazon.com'un kurucusu Jeff Bezos'un şirketi Blue Origin de, SpaceX'in Aralık ayındaki başarısının bir benzerine Kasım ayında imza atmayı başarmıştı.

Bir benzeri dememizin sebebi, her ne kadar iki roket de(Falcon 9 ve New Shephard) tekrar kullanılabilir sınıfına giriyor olsa da; yapılış amaçları ve dizaynları oldukça farklı. SpaceX'in Falcon 9'u yörünge ve yörünge dışına uydu veya uzay aracı gibi yükler taşımak amacıyla dizayn edilirken; Blue Origin'in New Shepard'ı yörünge-altı denilen bölgeye yalnızca 4 dakikalık bir uçuş yapmak amacıyla üretiliyor. Yani teknik olarak New Shepard Dünya'dan tam olarak bağımsız olamıyor ve zamanla Dünya'nın yer çekimine geri dönmek zorunda kalıyor.



Blue Origin ve SpaceX'in başarıları kendi içerisinde böyle farklılıklara sahip. Ancak bunları bir tarafa bırakacak olursak; SpaceNews'in haberine göre Blue Origin, bu hafta sonu için yeni bir roket fırlatma girişimine hazırlanıyor.

SpaceNews'in kaynağı, Federal Havacılık Kurulu'nun (FAA) önlem amacıyla 21 Ocak'ta yayımladığı havacılık kısıtlamalarına dayanıyor. Bildirilen bu kısıtlamalar 22 Ocak Cuma ve 23 Ocak Cumartesi tarihlerinin TSİ 15.00-21.00 arasını kapsıyor. NASA ve SpaceX'in aksine daha halka kapalı şekilde çalışan Blue Origin ise henüz böylesine bir girişimi onaylamış değil.

Gelecekte yörünge-altı dediğimiz bölgeye turistik seyahatler yapmayı amaçlayan Blue Origin, test uçusuna ait herhangi bir yayın gerçekleştirmeyecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top