21 Ocak 2016 Perşembe

Danimarka, rüzgar enerjisinde yeni bir dünya rekoruna imza attı



Danimarka, 2015 yılında ürettiği enerjinin %42'sini rüzgar türbinlerinden sağlayarak yeni bir dünya rekoruna imza attı. 2014'e oranla %3'lük artış sağlayan İskandinav ülkesi, aynı zamanda bir önceki rekorun da sahibiydi.

Yapılan resmi açıklamaya göre; ülkenin batısından bazı bölgeler, yılın 60 günü için, tüketebileceklerinden daha fazla enerji ürettiler. Hatta Danimarka, Temmuz ayının rüzgarlı bir gününde, ülke ihtiyacının %140 oranında enerji üretmeyi başardı.

Tüm bunları daha da ilginç kılan ise, İskandinav ülkesinin bütün bu başarıyı en önemli iki türbin bölgesi işlev görmezken gerçekleştirmesi oldu.


2020'ye kadar oranı %50'ye çıkarmayı planlayan Danimarka'nın bu başarısındaki en büyük etken ise geride bıraktığımız yılın çok rüzgarlı geçmesiydi. Yine de 2008 yılından bu yana sürekli artış sağladıkları düşünüldüğünde, Danimarka'nın doğru yolda olduğu görülebiliyor.

The Guardian'a konuşan Danimarka Enerji Bakanı Lars Christian Lilleholt, Danimarka'nın yakaladığı bu başarının diğer ülkelere de ilham vereceğini düşünüyor. Lilleholt eğer diğer iki türbin bölgesi de etkin olsaydı bu seneki yüzdenin 43,5'u bulacağını da sözlerine ekledi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top