20 Ocak 2016 Çarşamba

Güneş Sisteminin 9.Gezegeni bulundu mu?


Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (CalTech) görev yapan profesörler Mike Brown ve Konstantin Batygin, geçtiğimiz hafta The Astronomical Journal'da yayımladıkları makaleyle birlikte Güneş Sisteminin 9.Gezegenine ait kanıtlara ulaştıklarını öne sürdüler.

Plüton'u gezegen statüsünden düşürmeleriyle bilim dünyasında adlarından çokça söz ettiren ikili, Cüce Gezegen'den boş alan yere bir başka gezegeni getirmeye oldukça kararlı gözüküyor.

"Güneş Sisteminin uzak taraflarında dev bir gezegenin bulunduğuna dair kanıtlara ulaştık" yaptıkları araştırmadan bu şekilde bahseden Mike Brown sözlerine şöyle devam etti:"'Dev bir gezegen' sözüyle Neptün boyutlarını kastediyoruz, Güneş Sisteminin uzak taraflarından kastımız ise yeni gezegenin Plüton'dan 10 ila 20 kat daha uzak bir yerlerde olduğu."

Araştırma için Kuiper Kuşağı'ndaki 6 cüce gezegenin yörüngelerindeki degisiklikleri inceleyen Mike Brown, 9.Gezegenin yerini gösteren bir de harita yayımladı. Mike Brown yayımladığı bu haritayla birlikte, bu işe ilgi duyan diğer astronomların da gezegeni arama çalışmalarına katılmalarını umuyor.



Eğer CalTech araştırmacılarının yeni teorisi doğruysa; bu, şimdiye dek kimsenin varlığından bile haberdar olmadığı bir gezegenin çok uzak bir yerde Güneş'in etrafında dönüyor olduğu anlamına geliyor. Hatta gezegen o kadar uzak ki, Güneş'in etrafında bir tam tur atması ortalama 15.000 yıl alıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse Neptün'ün bir tam turu 164, Plüton'un ise 248 yıl alıyordu.

9.Gezegenin varlığına dair yürütülen tüm bu tahminlerin yalnızca Kuiper Kuşağı'ndaki 6 cismin hareketlerine bakılarak yapılıyor olması bir soru işareti olabilir. Ancak Neptün de 1846'da ilk kez keşfedildiğinde benzer bir yol kullanılmıştı. Bakalım tarih yine tekerrür edecek mi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top