20 Ocak 2016 Çarşamba

MIT'nin engel tanımayan drone'u



Otomatik hareket eden dronelar için engeller büyük problemler haline gelebiliyorlar. Açık alanda herhangi bir sorunla karşılaşmıyorlar ancak yine de; eğer droneları gelecek planlarımızda önemli yerlere koymak istiyorsak onları daha akıllı hale getirmeliyiz.

Bu probleme bir çözüm arayan MIT'nin Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvar'ı (CSAIL), quadcopterler ve kanatlı uçaklar üzerinde çalışabilen yeni bir algoritma geliştirdi.


Geliştiriciler bu çalışma için yine CSAIL'in ATLAS robotu için yazdığı algoritmayı temel aldılar. Geliştirici platformu Github üzerinden de ulaşılabilen algoritma kısaca; droneun önündeki boş alanları belirliyor ve gitmesi gereken yolu çiziyor.

 MIT CSAIL



"Çevredeki engellere göre yol hazırlamaktansa; tersine, yani droneun hareket edebileceği serbest alanlara göre bir yol çizmek çok daha yönetilebilir. Boş alanları kullanmak 'bardağın yarısı dolu' yaklaşımına benziyor ve bu yaklaşım küçük, karışık bölgelerde hareket etmek zorunda olan dronelar için oldukça kullanışlı."

Quadcopterler için çalışan bu sistem kanatlı dronelar içinse pek uygun değil. Yine CSAIL geliştiricilerinden doktora öğrencisi Anirudha Majumdar, kanatlı dronelarda çalışabilecek farklı bir çözüm öneriyor. Buna göre, önce tüm senaryolar programlanıyor, drone tüm bu senaryoların arasından en uygun olanlarını seçiyor ve kendisine bir yol çiziyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top