14 Ocak 2016 Perşembe

Wow! sinyali aslında bir kuyruklu yıldıza mı ait?



15 Ağustos 1977'de, bir astronumun The Big Ear  radyo teleskobunu kullandığı sırada rastladığı Wow! sinyali  hala çok büyük bir merak konusu. Dr. Jerry R. Ehman'ın ilk kez tespit ettiği sırada kırmızı bir kalemle yanına yazdığı "Wow!" kelimesiyle anılan bu sinyal çoğu zaman uzaylılarla olan ilk temasımız olarak nitelendirilse de o günlerden bu yana benzer hiçbir olay yaşanmadı. Sinyalin uzaydan geldiği açıktı, öyleyse bu sinyal tam olarak neydi?

St Petersburg College'da görev yapan astronomi profesörü Antonio Paris, sinyalin kaynağını bildiğini düşünüyor. Paris'e göre sinyal uzaylılardan değil de Dünya'nın yakınlarından geçen bir veya daha fazla kuyruklu yıldıza ait. Paris'in iki de şüphelisi var: 266P/Christensen ve P/2008 Y2 (Gibbs)."Fikir, arabamı sürdüğüm sırada; yeterince hızlı hareket eden gezgin  bir cisim sinyalin kaynağı olabilir mi diye düşünürken aklıma geldi."

Kuyruklu Yıldızlar


Kuyruklu yıldızlar güneşin etrafında dönerlerken, ultraviyole ışınların donmuş suları çözmesi nedeniyle çok fazla oranda hidrojen gazı yayarlar. Böylece arkalarında milyonlarca kilometre uzunluğunda bulutlar oluşur.

Paris, 72 saniye süren bu sinyalin kuyruklu yıldızların taşıdığı hidrojen bulutu tarafından üretildiğini ve tam olarak Dr. Jerry R. Ehman'ın izlediği sıralarda kuyruklu yıldızın The Big Ear teleskobunun görüş alanından geçtiğini söylüyor. Sinyalin kuyruklu yıldızlarla beraber uzaklaştığını ve bu nedenle Wow! sinyalini arama çalışmalarının sonuç vermediğini de ekliyor.

Kuyruklu yıldızların geçmiş pozisyonlarını da takip eden Paris, Wow! sinyalinin alındığı sırada, tam olarak kaynağın olması gereken yerde bulunduklarını tespit etmiş.

Kuyruklu yıldızların o zamanlar henüz keşfedilmemiş olduğu gerçeğini de ele alırsak; kimsenin onlardan şüphelenmemiş olması normal. Ancak yine de olasılık düşük görünüyor. Paris fikrini test etmek için kuyruklu yıldızlar geri döndüklerinde aynı bölgeye bakmayı teklif ediyor.

Astronom Antonio Paris haklı mı yoksa haksız mı birkaç yıl içerisinde öğreneceğiz; 266P/Christensen 25 Ocak 2017'de, P/2008 Y2 (Gibbs) ise 7 Ocak 2018'de geri dönecekler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top