18 Ocak 2016 Pazartesi

Uzayda açan ilk çiçek: Zinnia



NASA astronotu Scott Kelly, twitter adresinden tarihi bir olayın, uzayda çiçek açan ilk bitki zinnianın fotoğraflarını yayınladı.

"Uzayda büyüyen ilk çiçek açılışını yapıyor! #SpaceFlower #zinnia #YearInSpace" "Evet uzayda başka yaşam formları da var #SpaceFlower #YearInSpace" şeklinde tweetler atarak uzayda büyüyen ilk bitkinin duyurusunu yapan Scott Kelly, bitkinin iyi görünmediği geçtiğimiz haftalarda The Martian karakteri Mark Watney'ye de gönderme yapmıştı.

NASA kendi blogunda zinnianın güzelliği sebebiyle değil; yer çekimsiz ortamda bitkilerin nasıl büyüdüğüne dair bilim insanlarına daha iyi fikirler verebileceği için özellikle seçildiğini açıkladı.

NASA yetkilisi Alexandra Whitmire: "Zinnia daha önce yetiştirdiğimiz maruldan çok farklı. Çevresel parametrelere daha hassas tepkiler veriyor ve büyümesi 60 ila 80 gün arasında sürüyor.

Bu nedenlerden ötürü zinniayı yetiştirmesi daha zor. Ancak çiçeklenmesi ve uzun süren yetişme süresi düşünüldüğünde domates ekimi öncesi güzel bir öncü olduğu söylenebilir."

NASA aynı zamanda bitki yetiştirmenin, uzay istasyonlarında aylarca Dünya'dan uzak izole bir ortamda kalmak zorunda olan astronotlar için de çok iyi bir uğraş olacağını düşünüyor.


0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bir Bilim Yılı | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top